tisdag 13 december 2011

Debatt och provokation: Modets dolda makthavare

Vem eller vilka styr modet och dess trender?


Många svarar säkert modeskaparna, kändisar och mäktiga moderedaktörer. Tittar vi djupare finns det en dold maktelit i modevärldens innersta rum, bland annat familjen Dellal, familjen Casiraghi och familjen Niarchos. De är släkt med moderedaktörerna och gudbarn till modefotograferna. Alla känner till varandra och skapar snabbt trender i vår globala värld. Du har säkert noterat Alice Dellals rakade frisyr på ena sidan som spreds som en löpeld bland modebloggare och frisörer världen över. Helt plötsligt hade till och med våra vanliga TV-hallåor vågat raka av sig sitt långa hår...

Vi tror att media påverkar oss omedvetet, våra ideal, tankar och värderingar. Vi anser att skönhet tyvärr har tagit felaktiga proportioner i en värld där vårt sökande efter lycka, framgång och välbefinnande i många fall endast handlar om vår utsida. Kända personer, hur de ser ut och hur de klär sig, är många gånger omedvetet våra förebilder för vad vi anser vara normalt, snyggt eller accepterat.

Tack och lov är det några företag som valt att inte följa strömmen i reklamen för att istället förmedla någon form av ståndpunkt. Ett exempel på detta är klädmärket United Colors of Benetton och deras uttrycksfulla reklam med intressanta ingångar för politiska tolkningar och värderingar. Deras reklam vill i första hand få oss att tänka och i andra hand att konsumera.


Även hudvårdsmärket Dove har i olika kampanjer markerat tydliga åsikter och tagit avstånd från dagens skönhetsideal och fysisk perfektion.


Underbart! Vi får aldrig glömma att det vi inte ser eller kan tolka i bildens budskap är det som påverkar oss mest. Därför är det viktigt att förstå de underliggande budskapen i det mediala bruset vi omges av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar