tisdag 26 februari 2013

Sokratiska frågor!

Denna veckan delger vi några sidor ur boken "Du är din förpackning - konsten att matcha utsidan med insidan" (2011).  Boken går att köpa i vår webshop och i övriga internetbokhandlar och ingår även i biljettpriset till våra GÖR OM MIG SHOWER som en gåva till alla gäster.

I boken beskriver Eva delar av sitt eget liv och ger ett djup och en tyngd som övriga böcker inom ämnet personlig stil på marknaden saknar. Personlig stil är så mycket mer än bara yta...

Bokens frågeställningar vilar på Sokratiska frågor och KBT, kognitiv beteendeterapi. Sokrates var en grekisk filosof (470 f.Kr) och är grundaren till västerländsk filosofi. Sokratiska frågor är utformade för att uppmuntra personen till kritiska reflektioner över sina tankar och beteenden. Detta för att i sin tur inspirera till nya idéer och infallsvinklar över vilka vi är. Sokrates menade att människan har svaren inombords och måste själv vara aktiv i de förändringar som vill uppnås. En förbättring, förnyelse, förstärkning eller förändring av stilen handlar om viljan att våga förändras men även att se sig själv med nya ögon. De Sokratiska frågorna i boken hjälper dig att reflektera över dig själv och vem du är för att skapa möjligheterna till en personlig stil och vad du vill uttrycka med din utsida, din ”förpackning”.

Att inte trivas med sig själv, sin vikt och sitt utseende har många förklaringar. Anledningarna kan vara barndomen, depression, olyckligt äktenskap eller smärtsamma, traumatiska upplevelser som inte passerat obemärkt. Dessa faktorer kan i förlängningen skapa kognitiva förvrängningar, vilket enligt KBT är grunden till våra tankefällor, som tyvärr ligger till grund för delar av den självbild vi bär med oss.

En sådan tankefälla kan vara, “om jag inte gör detta perfekt är jag inte värd något”. Kognitiva förvrängningar är återkommande tankar om oss själva, som slutligen blir till vedertagna sanningar. Tankarna kan vara många och kanske känner du igen några av dessa:

 • Jag är ful, det är ingen idé att anstränga sig.
 • Jag väger för mycket, alla andra lyckas banta.
 • Jag ser gammal ut, alltså är jag inte värd något.
 • Alla andra är snygga.
 • Inget blir som jag vill, allt är emot mig.
 • Livet är en kamp.
 • Jag passar inte i några kläder, det ser alltid bättre ut på andra.
 • Det är bättre jag döljer min kropp, då är det ingen som ser mig.

Påståendena skulle kunna vara ännu fler. Tänker vi någon av dessa tankar tillräckligt mycket, blir det till en sanning vilket skapar kognitiva förvrängningar om hur vi ser på oss själva. Inom KBT har ny forskning presenterats, där man menar att vägen till ett bättre mående ofta börjar med vården av utsidan. Med hjälp av boken lotsar jag dig framåt med olika frågeställningar för att du ska finna mer av din insida. För mig handlar det om att plocka fram de positiva sidorna du har och sätta fokus på dem. Därefter är det lättare att arbeta fram en ny, säkrare och personligare stil och dörrar öppnas till bättre självförtroende och självkänsla. Glöm inte att det är endast du som kan ändra på dina tankar.

2 kommentarer:

 1. Ni är så kloka och förståndiga så jag blir alldeles vimmelkantig. framförallt har jag blivit snyggare :)
  t o m min stora dotter frågade idag:
  vare tre prylar man skulle ha i samma färg???
  nu vågar jag skjuta ut bröna, visa midjan och har slutat sörja det jag inte har.
  tack - ni är guld ♥

  SvaraRadera
 2. Tack Jeanette! Du anar inte vad glada vi blir av att läsa det du skriver! Det är precis just detta vi vill, inspirera och peppa kvinnor att vara stolta över sig själva! Härligt också att din dotter hänger på:)

  SvaraRadera