tisdag 12 februari 2013

Vad är skillnaden på stil- och färganalys och stilcoachning?


Stilanalysen fokuserar övervägande på personens utsida och proportioner, man mäter, känner och analyserar hur kroppen ser ut för att skapa rätt balans. En quickfix jämfört med stilcoachning som istället innebär att arbetet sker på ett betydligt djupare plan. Metoden vilar på kognitiv beteendeterapi vilket betyder att alla förändringar börjar hos personen själv. Kunden har svaren och stilcoachen hjälper till att hitta dem. 

Det handlar vissa gånger inte enbart om att förändra, förbättra, förnya eller förstärka utsidan, ibland innebär det även djupare förändringar i livet. Stilcoachens arbete går ut på att ställa frågor och lyssna för att förstå hur kunden ser på sig själv. Därefter handlar det om att hjälpa kunden att tänka om, tänka nytt, se framåt och sätta upp mål för att lyckas skapa en hållbar och långsiktig stil.  Ett mål kan exempelvis vara att undvika svart i 21 dagar, klä sig mer figurnära, gå i butiker oftare för att prova och känna eller berömma sig själv mer. 

Stilcoachen arbetar inte heller med färganalys utan med färgspråk.  Många personer ”flyter” mellan den varma och kalla skalan och att kategorisera människor utifrån färganalysens olika årstider skapar ofta rädsla för att gå utanför ramarna och ”bli fel”. Med färgspråket handlar det istället om att med hjälp av färg och olika färgkombinationer förstärka personens karaktär och förmedla något, alltifrån dynamik och makt till humor, kreativitet eller lugn och harmoni. Har du funderat över vad de färger du brukar använda skapar för känslor hos dig och hos andra? Har du någon favoritfärg som du alltid dras till?  

Vill du veta mer om vilken stilpersonlighet du är och hur du kan kombinera färger, mönster, former och snitt för att bäst matcha din insida? Köp böckerna "Du är din förpackning - konsten att matcha utsidan med insidan (Carlström, 2011) och "Klä bort, klä fram och fuska - en personlig stilguide" (Carlström & Cederholm, 2012) eller boka en stilcoachning online! Blädderex hittar du i länkarna och mer info finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar