tisdag 26 mars 2013

Klassisk stil i vår!

Den klassiska stilen är verkligen på ingång i våren och sommarens mode, både på herr- och damsidan. Men tyvärr är många kvinnor vi möter ofta lite "rädda" för denna stil då de tror att den ska se "tantig" ut. Just att bli tantig verkar vara bland det värsta som kan hända kvinnor stilmässigt, oavsett ålder. Klassisk är också ofta förknippad med tråkig och stel och anses av vissa som något som endast passar vissa yrken eller åldrar.

Men den klassiska stilen är så mycket mer än så och kan se både casual, sofistikerad, ungdomlig, levande, intressant, rolig och mjuk ut beroende på hur du kombinerar och framförallt hur din frisyr och hårfärg ser ut. Därför tänkte vi ägna denna veckan till att visa hur vi menar och koppla det till det klassiska modet som finns just nu i butikerna.

Först en repetition på hur vi beskriver den klassiska kvinnan. Känner du igen dig bör du hänga med under veckan för tips på hur du kan uppdatera eller utveckla din stil! Kom ihåg att man oftast är en blandning av två stilar så läs texten med öppna ögon.

DEN KLASSISKA KVINNAN


Bild hämtad från Blondinbella.se
I sin personlighet är den klassiska kvinnan skarpsinnig, professionell, stark, kortfattad, tydlig, regelstyrd, framstående, betydande, imponerande, ståtlig, genomtänkt, logisk, metodisk och värdig.

Bild från Posh24.se
Till utseendet liknar du kvinnor som Greta Garbo, Michelle Pfeiffer, Grace Kelly, Izabella Scorupco, Jackie Kennedy, Catherine Deveau och Alexandra Pascalidou. Unga klassiska personer är våra svenska prinsessor, "Mickan" i Solsidan och Blondinbella.

Du är vacker med stilrena drag och har en förmåga att synas på ett elegant sätt. Det finns en exklusivitet, tydlighet och värdighet över dig. Din ansiktsform är ofta mer kantig än mjuk och din näsa och mun är raka. Även håret är rakt eller med ett svagt fall, du tycker inte om när det spretar utan vill att det ska ligga på sin plats.

När du kliver in i ett rum gör du det med tydlighet och det vilar en respekt och värdighet över din person. Rösten är lugn men kraftfull, dina rörelser är stilla och du sitter oftast rakt och ordentligt på stolen. Du strävar efter perfektion i ditt liv, både yrkesmässigt och privat och söker de värden du anser livet bör innehålla. Du hamnar ofta i ledande positioner eller driver eget företag men oavsett yrkesposition behöver du ingen auktoritet för att fungera. Du gör alltid det som krävs och anser att regler är till för att följas. Du är organiserad, strukturerad, självständig och alltid i tid. Du ställer höga krav på dig själv och din omgivning.

 Du är ingen spontan person och vill sällan delta i lekar på festen eller sjunga karaoke på puben. Du väljer att inte lägga tid på onödigheter och sitter inte och kallpratar vilket gör att somliga uppfattar dig som kylig. Du föredrar istället en liten skara vänner med djupa dialoger och intellektuella utbyten.

Ett viktigt drag hos dig är dina reflektioner över orsak och verkan och hur saker förhåller sig. Du aktar dig från att handlöst hoppa in i olika situationer, är kritisk, reflekterande och ifrågasättande till det mesta och samlar in mängder av information för att fatta rätt beslut.

Du har en talang för att starta upp, driva och sätta fokus på projekt, men du tar dig sällan tid till återhämtning och har svårt för att slappna av. Rädslan att utföra saker du inte behärskar stoppar din utveckling och kanske bör du sänka dina krav en aning, då du redan gör långt mer än många andra. Människor påverkas både positivt och negativt av din auktoritet, dina krav på tydlighet, din noggrannhet och förmåga att göra allt till hundra procent.


Du är ständigt är upptagen av allt du anser bör göras och upplever ofta livet som svart eller vitt. Risken är därför stor att personer i din omgivning ibland uppfattar dig som stel, distanserad, korrekt kall, auktoritär, negativ, hård och krävande. Kanske har du känt dig annorlunda och tråkig jämfört med dina spontana vänner som älskar att bära färger, mönster och ändra sin stil i takt med modets skiftningar? Kanske har du till och med fått höra kommentarer under årens lopp om att du är alldeles för stel och ordentlig? Hur var du som ung? Var du ordningsmannen i klassen eller har du alltid avskytt att komma försent?


Eller vill du veta mer om vilken stilpersonlighet du är och hur du kan kombinera färger, mönster, former och snitt för att bäst matcha din insida?
Köp böckerna "Du är din förpackning - konsten att matcha utsidan med insidan (Carlström, 2011) och "Klä bort, klä fram och fuska - en personlig stilguide" (Carlström & Cederholm, 2012) eller boka en stilcoachning online! Blädderex hittar du i länkarna och mer info finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar