onsdag 20 mars 2013

Svart på bröllop...

Just nu får vi många frågor om bröllop och vad man ska ha på sig. Detta verkar vara ett bekymmer för många kvinnor. Man vill inte vara för fin, man är rädd för att bära klänning, man vet inte vilka skor man ska ha till den klänning man valt, hur ska håret vara, vad ska man ha på axlarna för att inte frysa och kan man verkligen bära en billig klänning från H&M? Flertalet verkar ha svårt att tolka inbjudan och vilken klädkod som egentligen gäller.

Många diskuterar även färgen svart och om det är tillåtet. Du förstår nog var vi står i denna fråga...:) Ett bröllop är en glädjens dag och finns det någon dag på året där man verkligen kan klä upp sig så är det denna dag.  Go for it!

Våra tips för rätt klädsel:
 • Googla! - Kolla upp på nätet vilken typ av klänning som gäller till klädkoden som anges på inbjudan.
 • Var inte för urringad.
 • Sätt fokus till ditt ansikte - Lägg ner lite extra tid på hår och makeup. Det är ansiktet människor möter, inte din klänning!
 • Sätt gärna upp ditt hår men gör det diskret - Du får aldrig överglänsa bruden som idag många gånger väljer att ha sitt hår löst, utsläppt och hängande (Till och med dagens brudar vill ofta inte vara för fina...Det ska kännas avslappnat och bekvämt. Vad beror detta på?)
 • Var inte för ljust klädd - Det är bruden som ska synas i sin (oftast) vita klänning. 
 • Välj aldrig helvitt, helsvart eller rött.
 • Tänk alltid utifrån ett-två-tre och less-is-more regeln. Sofistikerat och avskalat men ändå genomtänkt.
 • Och till mannen, mörk kostym är inte nödvändigtvis svart. Det finns både mörkbrunt, mörkgrått och mörkblått, färger som är betydligt vackrare och levande. Är det svart som gäller ska kostymen  kännas exklusiv och för att ge ett snyggt intryck kräver det ett välvårdat yttre. Klipp dig, använd hårprodukter, ansa skägget och putsa skorna så är du redo!

Wedding guest
Klart du kan gå på bröllop i en billig klänning från H&M!

2 kommentarer:

 1. Hoppsan. Det är med att man inte får bära rött. Varför tycker ni så? Detta har debatterats i det oändliga bland annat på forumet Familjeliv.se och av Etikettmännskan Magdalena Ribbing (som tycker det är trams). En modern myt menar att det förr i tiden ska ha betytt att man haft sex med brudgummen men så har det aldrig varit utan det är ett helt nytt påfund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här med kläder på bröllop är det stora debatter om, precis som du beskriver och vi gjorde en enkel lista för alla som vill slippa sitta i olika forum och läsa vad som är "rätt och fel". För att underlätta för kvinnor som vill vara på den säkra sidan valde vi därför att sätta rött som en "nej-färg". Rött är en vacker färg men ofta en färg som skapar reaktioner hos andra, både positiva och negativa. Den kan signalera både kärlek, stress, stopp. Andra starka färger som gult, grönt och orange uppfattas ofta på ett annat sätt än just den röda färgen. Det är färger som bland annat signalerar glädje, lycka och harmoni. Rött är en mer kraftfull färg, den fångar ögat och en dag som denna är det bruden som ska få allt fokus. Av den enkla anledningen tycker vi så. Vill man bära rött på bröllop rekommenderar vi att man kombinerar med bruna eller beige accessoarer för en mjukare look. Och det viktigaste av allt är ju att man känner sig bekväm och "ett" med plagget :)Debatten på nätet fortsätter säkerligen oavsett vad vi eller Ribbing eller andra tycker.

   Radera